palmbomen zomerse vakantiebestemming

Reizen in 2024: Verzekeringen voor ouderen

Veilig op reis? Dan is een reisverzekering onmisbaar! Dagelijks raken er namelijk zo’n 90.000 stukken bagage zoek. Je wilt natuurlijk niet dat jouw bagage hier tussenzit. Hiertegen beschermt een reisverzekering. Deze garandeert dat jouw bagage beschermt, is!

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een polis die jou beschermt tegen onvoorziene uitgaven tijdens vakanties in binnen- en buitenland. Door het afsluiten van zo'n verzekering, verzeker je jezelf van assistentie in geval van calamiteiten tijdens je omzwervingen. Bovendien ontvang je compensatie voor het noodgedwongen vroegtijdig terugkeren bij een ongeluk of aandoening. Met een reisverzekering ben je in principe verzekerd tegen de kosten die ontstaan uit onvoorziene omstandigheden. Zo kan je zorgeloos op vakantie gaan. Wil je een reisverzekering afsluiten? Dan zijn er twee keuzes: een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering.

Kortlopende reisverzekering
Een kortlopende reisverzekering is een verzekering die je per reis afsluit. Deze verzekering is dus enkel geldig voor één specifieke trip. Gedurende jouw reis biedt deze polis ondersteuning en staat het garant voor de dekking van eventuele onvoorziene uitgaven. Deze verzekering vervalt zodra je terugkeert van je reis of na een uiterste termijn van 21 dagen. Indien je reis langer duurt, is het noodzakelijk om een continue reisverzekeringspolis te overwegen.

Doorlopende reisverzekering
Een doorlopende reisverzekering is een prudente keuze voor reizigers die meer dan 21 dagen per jaar over de landsgrenzen vertoeven of frequenter per jaar het avontuur zoeken. Deze verzekering biedt een jaarlijkse dekking in het buitenland. De compensatieregelingen en dekkingsvoorwaarden komen overeen met die van een kortlopende reisverzekeringspolis.

Wat kost een reisverzekering?

De jaarlijkse kosten van een reisverzekeringspolis zweven gemiddeld rondom een bedrag van vijftig euro. Dit bedrag ontvouwt zich maandelijks tussen vier en vijf euro. Variaties in de premies van deze verzekeringen zijn niet ongebruikelijk. Factoren die bijdragen aan deze prijsfluctuaties omvatten de dekking die je ontvangt tijdens verblijven over de grens, de locatie van je bestemming, de maximale duur van je reizen, en de eigen bijdrage bij schade. Het is dus zaak om het dekkingsoverzicht van elke aanbieder grondig door te nemen. Deze informatie is eveneens opgenomen in de vergelijkende tools.

Welke reisverzekering afsluiten?

Welke soort reisverzekering je het beste kunt nemen, hangt af van het aantal keer dat je op reis gaat en hoelang deze reis duurt. Reis je vaker dan eens per jaar? Dan kan een voortdurende reisverzekering financieel voordeliger zijn dan een tijdelijke. Dit is te danken aan de lagere cumulatieve kosten van een voortdurende verzekering in vergelijking met de som van meerdere tijdelijke polissen.

Aanvullende dekkingen
Indien je specifieke behoeften hebt die niet standaard onder de paraplu van je reisverzekering vallen, bestaat de mogelijkheid om jezelf voor aanvullende dekkingen te verzekeren. Dit is vooral nuttig wanneer je een sneeuwavontuur plant, je in extreme sporten waagt, of gewoon een extra ongevallendekking wenst. Net als bij de hoofdverzekering, blijkt het verzekeren van bijkomende dekkingen, zoals voor ongevallen of wintersport, financieel aantrekkelijker bij een voortdurende reisverzekering.

Dus, ga jij voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Wij raden het in ieder geval wel aan om in ieder geval per reis die je boekt te kijken naar de dekkingen van een reisverzekering. Zo ben je in ieder geval bekend met de kosten.