fietsen op een ebike

Tips om na je 65e veilig op een e-bike te kunnen fietsen

Nederland is natuurlijk een echt fietsland. Waar we ook kijken, zien we wel iemand fietsen. Waar dit tot enkele jaren geleden vaak nog op een normale fiets was, is dit vandaag de dag in 90 procent van de gevallen een e-bike. Ondanks dat de elektrische fiets ervoor heeft gezorgd dat een grote groep mensen ineens weer ging fietsen, zien we toch dat het aantal ongelukken ook enorm is toegenomen. Logisch ook, aangezien je met een e-bike snelheden kunt behalen van tot wel 30 kilometer per uur. Wil je dat op een normale fiets halen, dan moet je aardig doortrappen, kunnen we je verzekeren. Vooral bij ouderen zien we dat de kans op een ongeluk groter is. Het verkeer gaat vele malen sneller en ook de fiets is moeilijker onder controle te houden. Om ervoor te zorgen dat je ook na je 65e veilig kunt fietsen, hebben we een aantal tips voor je.

Kies je de juiste elektrische fiets

Veilig fietsen begint met een goede fiets. Niet voor niets is dit dan ook een belangrijk punt om ervoor te zorgen dat je veilig de weg op kunt. Dus heb je een aanbieding voor een elektrische fiets gezien, dan is het wel prettig eerst een uitvoerige proefrit te maken. Kijk goed naar zaken zoals de instap en ook de stabiliteit tijdens het fietsen. Juist dit zijn twee factoren waarbij het vaak misgaat. Mensen kunnen niet snel genoeg afstappen en liggen voor ze het weten op de grond. Neem daarom dus ook alle tijd en ga rustig naar verschillende fietsenwinkels om te kijken welke fiets het beste bij je past. Niet alleen is het een flinke uitgave, maar is ook je eigen veiligheid ontzettend belangrijk.

Laat je fiets periodiek controleren

Waar we onze auto verplicht periodiek naar de garage brengen voor een APK, is dit voor de fiets ook mogelijk. Vooral wanneer je regelmatig fietst, is het aan te raden om onder andere de remmen eens in de zoveel tijd te laten checken. Vaak bieden fietsenmakers rondom de zomerperiode de zogeheten ‘zomercheck', deze kennen we ook van de auto en is de perfecte manier om te zorgen dat je fiets van A tot en met Z wordt gekeken. Uiteraard kan het altijd voorkomen dat er buiten deze check om iets gebeurt, maar wordt de kans wel een stuk kleiner.

Draag een helm

Inmiddels is het dragen van een helm op een snorscooter verplicht, maar op een elektrische fiets, mits het geen speed pedelec is nog niet. Nu weten we heel goed dat het niet ideaal is om een helm te dragen, maar kan een valpartij met ruim 20 kilometer per uur, helemaal op late leeftijd, enorme gevolgen hebben met zelfs ernstige afloop. Niet voor niets is het advies ook om een helm te dragen. Het is dus ook helemaal niet vreemd dat er ook binnen afzienbare tijd een soortgelijke regel komt, dat je ook op een e-bike een help of andere vormen van bescherming moet dragen.

Bekijk hier ook de fietsvakanties voor ouderen e-bikes